Rubriky
Aktuality

Jaké to je na rádcovském kurzu?

Kurz má sloužit jako příprava na vedení družin, které může někdy být náročné a nepředvídatelné. Noví rádci tam mají možnost načerpat nové zkušenosti s vedením a potkat kamarády, kteří jsou, jak se říká „na stejné lodi.“ Také se mají možnost naučit základy ze zdravovědy, psychologie či pedagogiky.  „Rádcáky“ se téměř vždycky organizují se na lokální úrovni, takže pomáhají budovat vztahy v rámci jednotlivých regionů. Sestávají většinou z několika víkendů, které jsou nabité seznamovacími aktivitami, přednáškami a praktickou výukou.

Kýblův rádcák

Na rádcák jsem se přihlásil proto, že jsem vedl děcka. Určitě mi to dalo nové zkušenosti a poznal jsem, aspoň z doslechu, jak to funguje v jiných střediscích. Na rozdíl od čekatelek, které jsem absolvoval později, byl kurz zaměřen pouze na vedení družin. Také byl více zážitkový. Oboje jsem ocenil. Líbilo se mi také to, že jsme tam byli všichni z Prostějova.

Dejvův rádcák

Ocenil jsem hlavně uvolněnost a nenucenost vedoucích. Ti nebyli o mnoho let starší než my. Také mě zaujala různorodost programu, který pro nás byl přichystaný.

Můj rádcák

Mně osobně kurz pomohl poprat se se zodpovědností, která šla ruku v ruce s přestupem k roverům. Na vedení družiny jsem byl více připraven. Naučil jsem se některé tipy a triky, které mi později přišli vhod. Mimo jiné to, že schůzka by měla mít nějakou strukturu, výpravy by měly mít harmonogram. Také to, jak podobné věci plánovat. Seznámil jsem se s novými kamarády, se kterými jsem se později setkával na dalších skautských akcích.

Rádcovský kurz si také můžeš vyhledat databázi vzdělávacích akcí na Křižovatce (v položce „Typ akce“ vyber „Rádcovský kurz“). Kurzů tam není mnoho, ale třeba tě některý z nich zaujme.