Rubriky
Aktuality

Jaké to je na čekatelském kurzu?

Čekatelský kurz je jedním ze stupňů skautského vzdělání. Jeho úspěšné absolvování je mimo jiné nutné pro vedení oddílů a krátkých skautských akcí. Přihlásit se na kurz můžou členové Junáka od patnácti let. Čekatelky jsou často pořádány jako letní tábory, v tom případě jsou označovány jako lesní. Letní tábor o délce minimálně jednoho týdne je zpravidla doplněn několika dalšími víkendovými setkáními. Po dokončení kurzu by měl být účastník schopen kvalitně vést družinu, vymýšlet pestrý program či mimo jiné zvládnout sám zorganizovat výpravu. Také z velké části navazuje na rádcovský kurz a prohlubuje znalosti zdravovědy, psychologie nebo historie skautingu. Obsah toho, co by měl úspěšný absolvent zvládnout shrnuje kniha Čekatelská zkouška. Ve většině případů se však nejedná o akci pouze vzdělávací, ale také zážitkovou, takže mnoho skautů na čekatelky vzpomíná s nadšením.

Michalovy čekatelky

Na čekatelky jsem šel především protože jsem chtěl zjistit, jak správně vést. Celkově mě vždy lákala pedagogická činnost a čekatelky vypadali jako dobrý nápad pro to se dozvědět něco víc. Byl jsem překvapen tím, jaké množství informací se člověk dokáže za takovou chvíli naučit. A nejen informací, ale i zajímavostí, protože jsme měli i bloky o věcech které sice člověk nějak moc nepotřebuje ale jsou poučné. Je těžké říct který zážitek byl nej, dobrých zážitků mám z čekatelek spoustu, ale nejsilnější dojem ve mě asi zanechal program se simulací zranění.

Kičiny čekatelky

Na čekatelky jsem se hlásila proto, že skauting mě baví a chci se mu do budoucna víc věnovat. Myslím si, že je dobré se dál vzdělávat a hodně nového jsem se tam přiučila. Navíc jsme se sešli skvělá parta a užili jsme si spoustu zábavy, jako například plavání ve Slezské Hartě nebo jízdu na loďkách, které nám půjčili vodní skauti. Nejvíc se mi ale líbily přednášky. Překvapilo mě, jak zajímavá témata jsme probírali, a i když to bylo poměrně náročné, přednášky mě bavily a jsem si jistá, že nabyté znalosti využiji i jinde než ve skautingu.

Nikčiny čekatelky

Na čekatelky jsem se hlásila, protože jsem chtěla rozšířit si své znalosti ohledně fungování střediska a práce s dětmi. Překvapil mě milý, kamarádský, optimisticky přístup vedoucích a pestrý program. Kromě získaných vědomostí si z kurzu odvážím i spoustu nových přátel, se kterými se neustále setkávám. Velmi jsem oceňila atraktivní formu programu (nebyly to pouze nudné přednášky). Jinak skvěly kolektiv a výbornou zdravou stravu.

Mazlíkovy čekatelky

Na čekatelky jsem se přihlásila abych se mohla dál vzdělávat a potkat nové lidi. Přihlásila jsem se na víkendové čekatelky Réva, kvůli mému časovému vytížení… A nebylo to vůbec špatný nápad, jak všichni říkali. Byly super a vzpomínám na ně do teď… Nejhorší bylo, že v půlce přišel covid a stihla jsem jenom půlku. Tu druhou jsme měli i se zkouškami online. Měla jsem jet na setkání, ale bohužel to nevyšlo.  Ale budu na to vzpomínat v dobrem i na ty lidi… vznikl tak super kolektiv, ale nevím, zda se někdy potkáme protože to je dost z ruky a jsem nejdál… Ale většina lidi se schází protože nějak k sobě patří oddílově a okresně.