Rubriky
Novinky

Táborová brána na Baldovci

1991-2014_web

Již delší dobu mi na táboře chyběla klasická táborová brána, která jasně říká: „zde začíná skautský tábor“. Bohužel ta klasická brána, jakou jsme mívali v minulosti, už moc neladí s naším táborem jen z TeePee. A tak jsem pátral, hledal, až jsem jednoho dne narazil na parádní bránu, kterou měli postavenou na 22. světovém skautském Jamboree ve Švédsku.

IMG_4198

Hned mi bylo jasné, že právě taková brána bude s TeePee krásně ladit. Zbývalo jen zjistit informace jak se taková brána dá postavit. Něco málo jsem dohledal, ale moc toho nebylo. Na fotkách z Jamboree bylo vidět, že při stavbě použili vysokozdvižné vozíky, které my mít určitě nebudeme. A pak jsem se pustil do vlastního odhadu jak velkou bránu asi zvládneme a co vše na ni bude potřeba. Tyče od TeePee máme od 8 do 10m dlouhé, to by mohlo být akorát, ale dle mého odhadu to bude znamenat asi 1000m provázku na spojení. A to je opravdu hodně. Už to vypadalo na neúspěch, když nás zachránil Cooper a v půlce tábora dovezl 1,6km bílého provazu! A mohlo se začít:

stavba1

Pro porovnání, jak na tom byli ve Švédsku 🙂 :

stavba2

Po několika hodinovém snažení byla brána hotová. Za materiální podporu děkuji Cooperovi a za velké osobní nasazení při vázání děkuji Ferdě. Bez této dvojky bychom to asi nikdy do konce nedotáhli.

final1

Foto: archív autora, Björn Wiklander / Scouterna, CaCaO a Smurf / středisko Járy Kaštila

Napsat komentář